Stationära datorer

Stationära datorer. Priset på stationära datorer är i regel lägre än på bärbara datorer med samma prestanda. Idag kan du hitta en bra stationär dator för ungefär 4000 kronor. Naturligtvis är det vad du tänkt att använda din stationära dator till, som styr vilka delar av datorn som du vill ska vara extra kraftfulla. Men har du endast tänkt att använda en stationär dator för att skriva dokument, skicka e-post och surfa på Internet, så duger de allra billigaste stationära datorerna på marknaden utmärkt. Ämnar du använda din stationära dator för att spela datorspel på, så behöver du dock en något kraftfullare maskin. Likaså om du tänkt att använda datorn för att spela in musik.

Innan du köper en stationär dator ska du följaktligen läsa på om datorns olika beståndsdelar. En dator har en så kallade processor. Den kan i enkla ordalag beskrivas som datorns hjärna. Således är det bra att ha en dator med så stor kapacitet som möjligt. De ledande tillverkare av processor idag är Intel och AMD. Vidare ska du kontrollera hur stor hårddisken är på din stationära dator. I regel är hårddiskutrymmet större på en stationär dator, jämfört med en bärbar. Likväl kan det vara en god idé att skaffa sig en extern hårddisk. Till den externa hårddisken kan du föra över filer som inte får plats på datorn.

Men en extern hårddisk kan också vara ett sätt att försäkra sig om att ingen viktig information går förlorad. Med RAM-minne så åsyftas din dators arbetsutrymme. Om du tycker att datorn arbetar för långsamt kan du uppgradera ditt RAM-minne. Spelar du mycket spel eller använder din stationär dator för att kolla på film är du intresserad av att ha ett så bra grafikkort som möjligt. Idag är i stort sätt alla stationära datorer utrustade med cd såväl som dvd-läsare. Beträffande den stationära datorn chassi, skiljer man mellan tower och desktop. Till din stationära dator så måste du ha en bildskräm.

För några år sedan var bildskärmarna till stationära datorer mycket utrymmeskrävande. Idag finns dock slimmade LCD-skärmar. Köper man en stationär dator med hyfsat stor bildskärm så funkar det mycket bra att använda den för att kolla på dvd-filmer. Vidare så kan du behöva en skrivare till din stationära dator. En annan vanlig produkt är en webbkamera, med vilken man kan ha videokonferenser.

I Sverige finns det många återförsäljare av stationära datorer. Du kan exempelvis köpa en stationär dator via några av de stora elektronikvaruhusen, såsom SIBA och Elgiganten. Men du kan också köpa stationära datorer direkt över Internet. Några av dessa återförsäljare är Dell, Misco, inWarehouse och Dataparadiset. Det finns också sajter som jämför priset på stationära datorer mellan olika återförsäljare. Kelkoo är en av dessa sajter. Om du väljer att köpa din dator av en återförsäljare utomlands, så ska du försöka kontrollera så att företaget är seriöst innan du handlar av dem. Det finns också en stor andrahandsmarknad för stationära datorer. Det går att hitta stationära datorer på sajter såsom Tradera och Blocket.