Sony VAIO

Sony VAIO. Det japanska företaget Sony grundades 1946 och är idag en av världens ledande teknikföretag. Sony VAIO (Video Audio Integrated Operation) är ett varumärke som man främst ser på företagets datorer. Sony VAIO W Series är både en vanlig PC och ett underhållningscenter. Sony tillverkade under 1980-talet endast datorer för den japanska marknaden. Men under slutet av det årtiondet så drog sig företaget bort från datormarknaden. När Sony gjorde sitt återinträde på datormarknaden 1996, det här gången globalt, under det nya VAIO varumärket, började man tillverka en serie stationära datorer. VAIO-logotypen representerar en integration mellan analog och digital teknik. VA står för den analoga vågen och IO står för den digitala binära koden.

Sony expanderar hela tiden varumärket VAIOs användningsområden. Man kan nu se Sony VAIO på bland annat notebooks och desktops men också hårddiskbaserade ljudspelare som finns i både 20GB och 40GBs utgåvor. Dessa kallas för VAIO POCKET player. Om man köper en dyrare bärbar dator av märket Sony VAIO ingår i regel Microsoft Windows Vista Home Premium or Business.

Köper man däremot en något billigare variant av Sony VAIO så ingår vanligtvis Microsoft Vista Home Basic. Det finns flera olika serier av Sony VAIO. Dessa är AR (en potent multimedia maskin med en 17 tums skärm); FZ (den första laptopen på 15 tum som har en BluRay-brännare) och CR (en 14 tums laptop). Vidare finns serierna BX, G, N, UX, TZ och SZ. Av dessa serier utmärker sig TZ extra mycket då det är en datortyp som är speciellt anpassad för långa affärsresor. Batteritiden ligger nämligen på omkring sju timmar.

Det finns många svenska återförsäljare av Sony Vaio. Då konkurrensen mellan återförsäljarna kan vara relativt stor, så är det en god idé att ta sig tid och jämföra priset. Du kan köpa datorer av märket Sony Vaio via bland annat inWarehouse, Dustin, SIBA, OnOff och Expert. Om du surfar in på sajten Price Runner kan du enkelt och snabbt jämföra priset mellan olika återförsäljare. Du kan också försöka att hitta datorer av märket Sony VAIO begagnade på sajter som Tradera och Blocket.

Innan du handlar en dator av märket Sony VAIO på en närbutik, så ska du kontrollera så att företaget är seriöst. Var extra försiktig om du ska handla en dator av märket Sony VAIO via ett utländskt företag. Innan du handlar en dator kan det vara en god idé att göra sig bekant med Konsumenköplagen. Konsumentköplagen hittar du enklast på Konsumentverkets hemsida. Här kan du läsa om vad som gäller ifall ditt köp av en dator med märket Sony VAIO skulle gå fel.