RAM-minne

RAM-minne. RAM-minne står för Random Access Memory. RAM-minne kallas för arbetsminne eller primärminne. Denna typ av minne till din dator fungerar så att man kan alla minnesceller direkt. Därigenom tar det inte så lång tid att nå information som det går när en enhet läses sekventiellt. Kom ihåg att RAM-minne ibland används som benämning på ett arbetsminne av typen RWM. Detta kan vara något förirrande då Random Access Memory inte bara är ett arbetsminne.

RAM-minnet försvinner när du stänger av dator och laddas upp när du startar datorn.
Skulle du inte vara nöjd med din dators hastighet, kan det vara en god idé att köpa till extra RAM-minne, man kan inte ha för mycket. Kontrollera dock först så att moderkortet klarar av det. Alla minnen passar inte heller. Om du är osäker, så ta med dig hela burken till affären. På sajten Komplett hittar du en så kallad minneskonfigurator. Här kan du lätt hitta vilket minneskort som passar till din dator. Det enda du behöver veta är namnet på det företag som producerat datorn samt vilken modell det är.

Om du vill jämföra priset på RAM-minne mellan olika återförsäljare kan du göra det på sajter som Price Runner och Kelkoo. Du kan också hitta billiga RAM-minnen på sajter som Tradera och Blocket. Det enklaste och billigaste sättet att köpa RAM-minne är ofta att göra det över Internet. Kontrollera betalningssätt, leveranssätt och leveranstid innan du beställer ditt RAM-minne från ett företag på nätet. Om du handlar RAM-minne från någon Internetbutik utomlands ska du vara extra försiktig. Försök alltid att kontrollera så att den aktuella återförsäljaren av RAM-minne är seriös.

Du kan handla RAM-minnen från bland annat Dustin, Intropris, TBH, Thomann Cyberstore och Zepto Experten. De flesta återförsäljare av RAM-minnen har mycket bra webbplatser där du kan läsa om de olika RAM-minnena. Innan du handlar ditt RAM-minne kan det vara en god idé att bekanta sig med Konsumentköplagen. Den hittar du på Konsumentverkets hemsida. Här kan du läsa vad som gäller om något skulle gå fel vid köpet av ett RAM-minne.