Datorskärm

Datorskärm. Tidigare så var den vanligaste typen av datorskärm ett katodstålrör. Den datorskärm kallas för CRT (Cathode ray tube). Idag finns det flera olika typer av datorskärmar, såsom kristallskärmar (Liquid crystal display), plasmaskärmar (Plasma display panel), projektorer SED-skärmar (Surface-conduction electron-emitter display) samt OLED (Organic light-emitting diode). LCD är en datorskärm med flytande kristaller. De flytande kristallerna avgör den optiska transparensen hos ljusstrålarna beroende på pålagd spänning över kristallen. En datorskärm av typen LCD är inte lambertiell. Detta innebär att synligheten varierar beroende av den vinkel ögat har för att upptäcka strålarna.

När du köper ett datorpaket så ingår i regel en datorskärm. Men datorskärmar kan också köpas separat. Det finns många märken och storlekar på datorskärmar. Innan du köper en datorskärm så är det en god idé att läsa på några olika tester. På Internet kan man hitta en uppsjö av tester av datorskärmar. Du kan också jämföra priset på datorskärmar mellan olika återförsäljare på sajter såsom Price Runner och Kelkoo. Här kan du ofta läsa recensioner av datorskärmar. Vidare kan du själv skriva en recension på en datorskärm.

Du kan köpa datorskärmar via bland annat Dell, inWarehouse och PC City Business. Du kan också hitta begagnade datorskärmar på sajter såsom Tradera och Blocket. Innan du köper en begagnad datorskärm så ska du förhöra dig om fraktkostnaden. Vidare ska du höra efter om vad som gäller beträffande garanti. Om du väljer att satsa på en bra datorskärm så kan du behålla den i flera datorgenerationer. Därmed slipper du en extra kostnad nästa gång du ska köpa dator. Har du tänkt att placera din datorskärm i ett ljust rum så är det extra viktigt att höra efter om skärmens ljusstyrka. Detta gäller även om du tänkt att kolla på TV- eller dvd via datorn. Datorskärmens ljusstyrka mäts i candela per kvadratmeter (cd/m2). Ett högre värde är lika med en datorskärm som är mer ljusstark. Vidare ska du undersöka om den datorskärm som du vill köpa är höj och sänkbar.