Datorer

Datorer. En dator består av flera olika delar. Det är bildskärm, moderkort, processor, arbetsminne, instickskort, nätdel, enhet för läsning/bränning av cd eller dvd-skivor, hårddisk, mus och tangentbord. När du ska köpa en dator ska du alltså höra efter om dess enheters prestanda. Man skiljer mellan stationära datorer och bärbara datorer, så kallade laptops. Beroende av vilka krav man har på sin dator, och vilka operationer den ska kunna utföra, så ligger priset för en ny dator, för hemmabruk någonstans mellan 4000-20 000 kronor i dagsläget.

Vill man använda sin dator för något specifikt ändamål, exempelvis musikinspelning kan man behöva att köpa till extra enheter. Om man ämnar använda datorn för att spela spel på, så bör man höra med den aktuella återförsäljaren, eller någon annan kunnig person, huruvida datorn klarar av de spel du tänkt att spela på den. Vanligt är också att man köper till skrivare, skanner och USB-kort till sin dator.

I Sverige finns det många återförsäljare av datorer. Billiga datorer kan du hitta på storföretag som SIBA, Elgiganten och ONOFF. Men det finns också de företag som endast har försäljning av datorer via Internet. Några av dessa förtag är Misco, Dustin, inWarehouse och Dataparadiset. Det finns också en stor andrahandsmarknad på datorer. Du kan hitta datorer på sajter såsom Blocket och Tradera. Om du ämnar handla en dator från ett företag utomlands, så bör du vara extra försiktig med att kontrollera så att återförsäljaren verkar vara seriös. Innan du väljer att köpa en dator från en viss återförsäljare på marknaden, ska du alltid jämföra pris och utbud mellan några olika aktörer på marknaden. På sajten Kelkoo kan du jämföra priset på datorer.

Om du vill köpa en ny bärbar dator idag, så ska du kontrollera så att den har ett inbyggt trådlöst nätverkskort. Det underlättar mycket för dig som tänkt att använda datorn i ditt yrke. När man väl köpt en dator, stationär eller bärbar, så är det flera program som man bör ha. Använder man datorn, som en elektronisk skrivmaskin, eller för att man vill skapa staplar och diagram är Officepaketet att rekommendera.

Här ingår bland annat programmen Word och Excel. För det som använder datorn för bildbehandling är programmet Photoshop att rekommendera. Det används av amatörer, såväl som proffs. Vidare finns program som InDesign och QuarkExpress. Det är redigeringsprogram, som bland annat används på våra tidningsredaktioner runt om i landet. När du köper en dator ska du också se till att den är utrustad med ett bra anti-virusprogram. Vanligt är att det ingår en prenumeration på ett anti-virusprogram, i samband med att du köper en dator. Men prenumeration går oftast ut någon månad efter köpet och då måste förnya prenumerationen, eller skaffa ett annat anti-virusprogram.

När man talar om en dator så åsyftar man i regel en persondator, en så kallar PC eller Mac. Men man ska också vara medveten om att en dator kan vara så mycket mer än så. Det kan vara en spelkonsol, en kalkylator, en spelkonsol eller en färddator, bara för att nämna några.