Dator backup

Dator backup. Med dator backup menas säkerhetskopiering. Termen används då man sparar sina viktiga filer på datorn i en extra kopia. Om originalet skulle försvinna eller gå sönder så kan man återställa detta med hjälp av backup. Ett gott råd är att bränna ut viktiga filer på en cd eller dvd-skiva. Vidare kan du lägga över dem på ett minneskort. Många väljer också att köpa externa hårddiskar. De är i dagsläget relativt billiga och man får in väldigt mycket information på dem. Om du sitter och arbetar framför datorn, så kan du ha som ritual att alltid göra en backup med jämna mellanrum. Det kan vara flera gånger under arbetsdagen. Alla företag som arbetar med datorer på ett eller annat sätt använder skapar regelbundet backuper.

Det är alldeles för lätt att förlora viktig data. Det finns program som säkerhetskopierar ditt arbete, helt utan att du själv märket det. Du behöver endast markera vilka mappar du vill göra en backup av. Filerna ligger sedan i tryggt förvar på en server. Härmed behöver du inte oroa dig för att ditt arbete ska gå förlorat om den fysiska datorn skulle bli stulen vid något inbrott eller om du skulle glömma den någonstans.

Ibland så används termen backup felaktigt då man talar om exempelvis arkiv. Backuper skiljer sig från arkiv i den meningen att arkiv är originalet av datan medan backupen är kopian. Eftersom ett backup-system innehåller åtminstone en kopia av all data, som anses vara värd att spara, så krävs det stora lediga utrymmen för att förvara backuper. Att organisera detta utrymme och administrera över backup-processen kan vara relativt komplicerat.

Man skiljer mellan olika typer av backuper. Med en ostrukturerad backup menas att man endast sparar över data till en enhet, med minimal information om vad som sparats och när det sparats. Denna typ av backup är den enklaste att göra. Men den är i den flesta fall inte så bra när man ska försöka hitta de förlorade filerna. Det finns flera företag som arbetar med att erbjuda privatpersoner och företag backuper av viktiga filer. Innan du väljer att anlita ett företag för att göra backup av dina filer, så ska du jämföra pris och utbud mellan några olika aktörer på marknaden. Några av dessa företag är Micropter Datorservice, Ballou, Truesec och Storegate.