Bygg din egen dator

Bygg din egen dator. Många som köper en dator väljer att skaffa sig ett paket. Men man ska också komma ihåg att det går att bygga sin egen dator. Att bygga sin egen dator blir alltmer populärt. Man behöver inte vara så väldigt tekniskt kunnig för att bygga sin egen dator. Likväl ska man kanske inte försöka med att bygga sin egen dator om man inte tidigare känner sig helt van med datorer. För att bygga en fungerande dator krävs olika beståndsdelar. Dessa är en processor, en fläkt till processorn, ett moderkort, minnen, ett grafikkort och en cd-läsare. Vidare behöver man naturligtvis också en skärm, en mus samt ett tangentbord.

Innan du börjar med att bygga din dator ska du försöka att räkna ut om du tjänar något på att själv sätta ihop delarna. För många är det dock inte den ekonomiska vinningen i att bygga sin egen dator som är drivande. Att bygga sin egen dator är en spännande utmaning. Den stora fördelen med att bygga sin egen dator är att man vet exakt vilka komponenter som sitter i den. Det finns många företag som säljer delar med vilka du kan sätta ihop din egna dator.

Genom att bygga sin egen dator så kan man undvika att binda sig vid ett märke för att få tag i nya delar. Att bygga sin dator behöver endast ta några timmar, ibland mindre än så. För några år sedan såldes färdiga datorer ofta med billiga komponenter. Så om man var tekniskt kunnig var det en stor fördel om man byggde sin egen dator. Riktigt så enkelt är det inte idag. Även om många färdiga datorer som säljs på marknaden idag fortfarande har billiga komponenter i sig, så är det alltfler datorer som byggs med kvalitetskomponenter.

Ett stort aber när det kommer till datorer som man byggt själv är support. När du har byggt din egen dator kan du inte lämna in den på service. Om man köper en färdigbyggd dator är det dock vanligt att man kan ta kontakt med tillverkaren för att få support. Men att få support betyder inte nödvändigtvis att alla problem med datorn blir lösta. Det finns ingen garanti att tillverkaren av datorn tar ansvar för datorn vad som än hänt med den. Har man emellertid byggt sin egen dator finns det många sammanslutningar på Internet, där datorbyggare samtalar och får råd och tips av varandra.

När det kommer till frågan om garanti så ingår detta när du köper en färdigbyggd dator. En sådan typ av garanti finns inte om du väljer att bygga din egen dator. Men om du köpt dina delar till datorn av ett välkänt företag så har de flesta komponenter sin egen garanti. Om man köper en färdigbyggd dator ingår allt som oftast mjukvara och kanske viktigast av allt, ett operativsystem. Mycket av denna mjukvara som ingår när du köper en färdigbyggd dator kan du dock klara dig utan. När du bygger din egen dator kommer kostnaden för mjukvaran bli högre. Men då får du också exakt det du vill ha och ingenting annat. När man bygger sin egen dator så kan man också uppgradera den i den takt man själv önskar. Det är ett smart sätt att spara pengar.