Bärbar dator

Bärbar dator. Det finns flera fördelar med att skaffa en bärbar dator, även en så kallad laptop, framför en stationär. Om du har en bärbar dator blir du mer flexibel och kan arbeta på det ställa som behagar dig. Alla nya bärbara datorer är utrustade med trådlöst nätverkskort. Det innebär att man lätt kommer åt Internet även när man inte är i hemmiljö. Många bibliotek och andra institutioner satsar på att erbjuda trådlös nätverksuppkoppling. En bärbar dator är dock något dyrare, jämfört med en stationär dator, om man ser till prestanda. Vidare kan det också vara svårare och dyrare om man vill byta ut någon komponent i en bärbar dator. Men på det hela tagit har den bärbara datorn, tack vare dess alltmer slimmade format, blivit alltmer populär. En bärbar dator är något av symbol för dagens moderna samhälle, där man kan jobba varsomhelst och där man också kan nås varsomhelst.

I Sverige så finns det många återförsäljare av bärbara datorer. Du kan exempelvis köpa en bärbar dator via någon av de stora återförsäljarna, såsom teknikvaruhusen SIBA och Elgiganten. Men det går också att köpa en bärbar dator över Internt. Det finns många sajter som erbjuder begagnade bärbara datorer. Några av dessa är Laptopbutiken och Inrego. Vidare kan du hitta begagnade bärbara datorer på Tradera och Blocket. Om du är osäker på hur bra den bärbara dator som du vill köpa är, så kan du surfa in på sajten Konsumentguiden. Här finns många tester av bärbara datorer.

Det finns flera saker som du ska kontrollera inna du köper en bärbar dator. För det första är det processorn. Du vill ha en processor som är så energisnål som möjligt. Detta eftersom du vill kunna ha med dig din bärbara dator utomhus utan att behöva oroa dig för att batteritiden ska ta slut efter bara någon timme. Du ska också höra efter om vilket batteri som sitter i den bärbara datorn. De flesta batterier idag klarar ungefär tre timmar innan de behöver laddas upp på nytt.

Vidare vill du att hårddisken på din bärbara dator ska vara stor nog, så att du kan lagra program, musik och filmer på den. Ett gott råd, om man har en bärbar dator, är dock att köpa en extern hårddisk. Detta eftersom hårddiskutrymmet på en bärbar dator är relativt litet. Det kan också vara bra att skaffa en extern hårddisk för att ha sina filer på ett ytterligare ställe, utifall något skulle hända med datorn. Om du tänkt att använda din bärbara dator för att spela datorspel på, så vill du ha en dator med ett så bra grafikminne som möjligt. En modern laptop ska kunna spela cd såväl som dvd-skivor.

De flesta bärbara datorer som är relativt nya kan också bränna dvd-skivor. Innan du vant dig med att skriva på den bärbara datorns tangentbord, så kan det kännas lite konstig. Men det går över. Vidare så kan det kännas underligt att använda en pekplatta istället för mus. Men givetvis går det att koppla in en mus via en USB-port. Vidare ska du kontrollera hur många så kallade kommunikationsportar som din bärbara dator har. Med kommunikationsportar menas USB och Firewire, med vilka du enkelt och snabbt kan skicka information till och från datorn. Sist men inte minst är vikten en oerhört betydelsefull parametern då man letar efter en bärbar dator. Många bärbara datorer, som ligger i en mellanprisklass, väger ungefär mellan 2,5 till 4 kilo. Vill man ha en bärbar dator som väger mindre, så kostar den också i regel mer.